ИЗЛОЖБЕН ЦЕНТАР МАТКА

Електричната енергија за нас е достапна на еден "клик", но нејзината еволуција е долга, генијална, посебна. Токму затоа го создадовме.

Локација: ХЕЦ Матка,

Кањон Матка, Општина Сарај, Скопје

Поставени повеќе експонати кои ја објаснуваат историјата на електричната енергија

ИСТОРИЈА НА ЕЛЕКТРИЧНАТА ЕНЕРГИЈА

ВЕСТИ

Научете повеќе посетете го Изложбениот центар за електрична енергија – „Матка“

23.04.2024 - Сместен во автентичниот и оригинален простор на старата Хидроцентрала Матка, Изложбениот центар  „Матка“ ја раскажува историјата на електричната енергија во Македонија, како и промените што настанале со процесот на електрификацијата. Истовремено, преку иновативен мултимедијален пристап,...

Одбележување на денот на Тесла

На 10 јули го одбележавме роденденот на големиот Никола Тесла на начин кој веруваме дека и тој би го одобрил – со учење и креирање. Нè посетија вкупно 220 гости, од нив 135 деца кои учествуваа во креативните работилници. Театарот за деца и младинци нè воодушеви со изведба на нивнат...

Ден на Тесла

Ве известуваме дека капацитетот за посетители и учесници на одбележувањето на „Денот на Тесла“ е пополнет. Ви благодариме на сите за покажаниот интерес! За сите кои се пријавија – ед...

Закажете посета на изложбениот центар матка

Посетете нè и научете нешто ново од светот на електричната енергија. Центарот може да го посетат сите заинтересирани. Имате можност да закажете групна посета или пак да нè посетите во работното време на центарот. Ве очекуваме!